Header Ads

http://www.donatos.gr/

http://www.ottolina.gr/ http://www.newspallinis.gr/p/contact.html

Φίλες και φίλοι, αγαπητοί συνδημότες, το δελτίο τύπου και η ιδρυτική διακήρυξη της αυτοδιοικητικής παράταξης στο Δήμο Παλλήνης, «ΕΜΕΙΣ, Η ΠΟΛΗ ΜΑΣ»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ        ΠΑΛΛΗΝΗ 17.11.2018

Σε μια κατάμεστη αίθουσα από πολίτες κάθε ηλικίας, επικυρώθηκε ομόφωνα τη Δευτέρα, 12 Νοεμβρίου 2018 και μετά από διεξοδική διαβούλευση, η ιδρυτική διακήρυξη της αυτοδιοικητικής παράταξης στο Δήμο Παλλήνης,  «ΕΜΕΙΣ, Η ΠΟΛΗ ΜΑΣ».

Η σύσταση της νέας αυτοδιοικητικής πρωτοβουλίας ξεκίνησε από ένα σημαντικό αριθμό Δημοτών από τις τρεις Δημοτικές Ενότητες του Δήμου Παλλήνης, Ανθούσα, Γέρακα Παλλήνη στις αρχές του περασμένου καλοκαιριού με κοινό ζητούμενο την δημιουργία μιας νέας προοπτικής για τον Δήμο μας.

Η ανταπόκριση των πολιτών στην πρόσκληση της νέας αυτοδιοικητικής παράταξης, δηλωτική της ανάγκης ίδρυσης της και η εξελισσόμενη προσέλευση στις τάξεις της,  ενθαρρυντική για τη συνέχεια της και την επιτυχία του προγραμματικού σκοπού της.

Κοινός τόπος για τους πολίτες που συνδιαμόρφωσαν την ιδρυτική διακήρυξη της παράταξης,  «Εμείς, η Πόλη μας», το όραμα για μια πόλη με προτεραιότητα τον άνθρωπο και όχι την ευημερία των αριθμών, με απολύτως διαφανείς διαδικασίες στην οικονομική διαχείριση,με παρεχόμενες υπηρεσίες και δράσεις που θα προάγουν την κοινωνική συναντίληψη και αλληλεγγύη.
Με συμμετοχικές διαδικασίες που θα προάγουν   την ποιότητα της καθημερινότητας του Δημότη, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, την ψυχαγωγία και εντέλει τον ίδιο τον άνθρωπο.

Ιδρυτική Διακήρυξη

Φίλες και φίλοι, αγαπητοί συνδημότες,                                                                   Νοέμβριος, 2018

Εδώ και δέκα χρόνια, ως χώρα, διανύουμε  μια πρωτόγνωρη και παρατεταμένη  οικονομική και  κοινωνική κρίση, που ανέδειξε εκτός όλων των άλλων και μια γενικευμένη αποδόμηση αξίων αλλά και θεσμών, που είχε άμεση συνέπεια και στον χώρο της Αυτοδιοίκησης.

Ο Δήμος Παλλήνης, το 2010 βίωσε την ενοποίηση τριών διαφορετικών δημοτικών ενοτήτων της Ανθούσας, του Γέρακα και της Παλλήνης , χωρίς  τον στοιχειώδη σχεδιασμό, σε συνθήκες χαοτικής αντιφατικής και παραλυτικής γραφειοκρατίας.

Το δημαρχοκεντρικό σύστημα διοίκησης και διαχείρισης, που λειτουργεί επί δεκαετίες,  άφηνε συνειδητά τους πολίτες στην άκρη. Χωρίς θεσμούς συμμετοχής ή παρέμβασης, οι αποφάσεις χωρίς ουσιαστικό έλεγχο και πάντα πίσω από κλειστές πόρτες, καθόριζαν την ζωή των δημοτών ερήμην τους.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο πως οι Δήμοι εξακολουθούν να αποτελούν ένα προνομιακό πεδίο διαφθοράς, όπου ζει και κερδίζει ο «φίλος» εργολάβος, ο κολλητός της απ’ ευθείας ανάθεσης και της πονηρής κατάτμησης έργων προμηθειών και Υπηρεσιών.

Ζούμε ακόμα σε μια πόλη που δεν έχει σταματήσει να προσβάλλει κάθε έναν από μας, με την ντροπή της έλλειψης αποχέτευσης το 2018. Με  μια δημοτική αρχή που τόσα χρόνια δεν κατάφερε να λύσει το πρόβλημα και τώρα τρέχει να δρέψει καρπούς για κάτι που άλλοι έλυσαν, άλλοι χρηματοδοτούν και άλλοι θα κατασκευάσουν.

Σήμερα όμως έχουμε μπροστά μας μια εντελώς διαφορετική προοπτική. Που αξίζει οι δημότες να την αντιληφθούν και να καταλάβουν πόσο ριζικά θα αλλάξουν τα πράγματα:

Αυτήν του νέου πλαισίου λειτουργίας της Τ.Α. που δεν αφορά μόνο ένα αντιπροσωπευτικότερο εκλογικό σύστημα με την υιοθέτηση της απλής αναλογικής αλλά ένα άλλο σύστημα διοίκησης, με βάση το δίκαιο, την συλλογική λειτουργία και τις αυξημένες αρμοδιότητες συλλογικών οργάνων.

Αυτό το νέο πλαίσιο θα δώσει τέλος στο κλίμα που σκόπιμα καλλιέργησαν επί δεκαετίες οι Δήμαρχοι του παλιού: Πως δεν έχει νόημα η ενεργός συμμετοχή και η προσπάθεια των πολιτών. Πως με εύκολο τρόπο ακύρωναν πρωτοβουλίες και προτάσεις. Πως είναι όλοι ίδιοι, αφού η φωνή μας δεν έβρισκε ποτέ χώρο να ακουστεί. Πως δεν μπορεί κανείς άλλος να προτείνει λύσεις για κανένα θέμα, «μιλούν οι ειδικοί»

Όμως η δική μας προσπάθεια, σε αυτό το σημείο επικεντρώνεται:

Να δώσουμε νόημα και αποτέλεσμα στην ενεργή συμμετοχή

Τα  δεδομένα που δημιουργούνται μετά την εφαρμογή του νέου εκλογικού νόμου και τα νέα όργανα διοίκησης που θα προκύψουν από τις επερχόμενες  αυτοδιοικητικές εκλογές, δημιουργούν τις προϋποθέσεις, για να  δημιουργήσουμε την πόλη που θέλουμε:

·         Οι δημοτικοί σύμβουλοι εκλέγονται με βάση την πραγματική δύναμη των συνδυασμών.
·         Οι πολίτες αποκτούν ουσιαστική δυνατότητα πρόσβασης στην οικονομική διαχείριση, ώστε να μην έχουμε ξανά στο μέλλον φαινόμενα οικονομικών ατασθαλιών ( σαν αυτά που βρίσκονται σήμερα στην  δικαιοσύνη για συνεργάτες της σημερινής Δημοτικής Αρχής )
·         Για όλα τα σημαντικά θέματα μπορούν πια να γίνονται δεσμευτικά δημοψηφίσματα
·         Τα τοπικά συμβούλια αποκτούν ουσιαστικές αρμοδιότητες στην διαχείριση των θεμάτων των τοπικών κοινοτήτων
·         Ο προϋπολογισμός κάθε Δήμου γίνεται συμμετοχικός, με δυνατότητα αλλαγής κατανομής των χρημάτων ή του ύψους των Δημοτικών τελών.

Όσοι υποστηρίζουμε το νέο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας και την απλή αναλογική, πιστεύουμε στην συμμετοχή, την υπευθυνότητα και τις θετικές προτάσεις. Δεν κρυβόμαστε πίσω από ένα στείρο και ανέξοδο όχι, αλλά νοιώθουμε καλύτερα όταν υπάρχει μεγαλύτερος έλεγχος στις αποφάσεις και τα κριτήρια τους, όταν επικρατεί απόλυτη διαφάνεια στα οικονομικά. Όσοι φοβούνται τους Δημότες και τον έλεγχο στέκονται απέναντι.

Θαύματα δεν γίνονται, ούτε υποσχόμαστε πολλά. Αλλά μπορούμε να κάνουμε πολλά περισσότερα.  Να αποκτήσουμε επιτέλους μια πόλη  που θα λειτουργεί μαζί με τους πολίτες και για λογαριασμό τους. Που θα έχει κοινωνικό πρόσημο όχι μόνο στην παροχή υπηρεσιών αλλά και στη διαμόρφωση της.

Μια πόλη που θα καθορίζει τις προτεραιότητες που έχει με βάση τις πραγματικές ανάγκες των ανθρώπων της και όχι τις ψηφοθηρικές επιλογές του κάθε παράγοντα.

Με ενημερωμένους Δημότες για όλα όσα τους αφορούν. Με δημοσιότητα για όλα τα έργα και προμήθειες, ώστε όλοι να γνωρίζουν από πριν σκοπιμότητα και ανάγκες της κάθε επιλογής.

Μια πόλη που ο αθλητισμός και ο πολιτισμός δεν θα είναι προνόμιο αλλά αυτονόητο δικαίωμα κάθε δημότη.

Μια πόλη που θα πασχίζει για την βελτίωση της τοπικής απασχόλησης και την μείωση της ανεργίας.

Μια πόλη που η ασφάλεια των κοινόχρηστων χώρων δεν θα εξαρτάται από ακριβοπληρωμένα συμβόλαια ιδιωτικής ασφάλισης.

Μια πόλη που θα λειτουργεί με το ΕΜΕΙΣ αντί του εγώ. Τα συμφέροντα των πολλών προτάσσονται απέναντι σε μικροπολιτικές της παρέας  και του ρουσφετιού.

 Μια πόλη που  θα διοικείται  με βάση την συνεννόηση για τα προβλήματα. Όπου όλοι, αναγκαστικά, θα πρέπει να έχουν προτάσεις και λύσεις και αυτή είναι η τεράστια διαφορά.

Προτείνουμε τη ζωντανή μετάδοση των συνεδριάσεων για να μπορούν όλοι να μαθαίνουν απόψεις και θέσεις, να γνωρίσουν τον τρόπο λειτουργίας, ειδικά στην λήψη κάθε απόφασης. Καλούμε όλους να στηρίξουν αυτή την ουσιαστική προσπάθεια διαφάνειας.

Στην καθημερινότητα, η πόλη, παρά τα έργα βιτρίνας και εντυπωσιασμού, παραμένει μια πόλη  αδιάφορη για τον πολίτη. Μια πόλη χωρίς όραμα, προοπτική και προτάσεις.

Η ανακύκλωση απορριμμάτων παραμένει σε επίπεδα εμβρυακής ηλικίας, την ίδια στιγμή που πολλοί Δήμοι έχουν φτάσει το θέμα της ανακύκλωσης σε κάθε Δημότη ξεχωριστά.

Ανύπαρκτοι οι χώροι στάθμευσης ιδιαίτερα στους σταθμούς Μετρό για να  εξυπηρετούνται οι πολίτες που καθημερινά μετακινούνται στην δουλειά τους. Οι τοπικές αγορές  υποβαθμίζονται διαρκώς, εξαιτίας της απουσίας σχεδιασμού για την ποιοτική αναβάθμιση τους, μέσω της ουσιαστικής ανάπλασης και πεζοδρόμησης των κέντρων πόλεων.

Οι φορείς της πόλης, όπως και οι Δημότες  απαξιώνονται συστηματικά με την έλλειψη διαλόγου να αποτελεί την κύρια επιλογή. Οι απολογιστικές συνεδριάσεις, ανύπαρκτες, τα  όργανα συλλογικής διαβούλευσης όπως η Επιτροπή Διαβούλευσης καλούνται σπάνια και χωρίς ενημέρωση ημερήσιας διάταξης (2 συνεδριάσεις τα 8 τελευταία χρόνια)

Ο Δήμος Παλλήνης είναι ο μόνος στην Αττική που δεν έχει εκλέξει Συμπαραστάτη του Δημότη. Τι και αν το επιβάλλει ο νόμος; Τι και αν αποτελεί μια σημαντική βοήθεια στην υπηρεσία του Δημότη απέναντι σε αδικίες ή αυθαιρεσίες της κάθε Δημοτικής Αρχής;

Ας  τελειώνουμε –λοιπόν- με το παρωχημένο μοντέλο Διοίκησης και αδιαφανούς διαχείρισης.

Δημιουργούμε την νέα Δημοτική παράταξη, «ΕΜΕΙΣ, Η ΠΟΛΗ ΜΑΣ» γιατί πιστεύουμε ότι οι συμπολίτες μας αξίζουν περισσότερα. Οι τοπικές κοινωνίες μπορούν να αποτελέσουν μικρές κοιτίδες ανάπτυξης, με γνώμονα τις κοινωνικές ανάγκες και την περιβαλλοντική βιωσιμότητα και να μετεξελιχθούν σε πυλώνες της απαραίτητης παραγωγικής ανασυγκρότησης την χώρας.

Για εμάς, η Αυτοδιοίκηση είναι συμμετοχή, κοινωνική ευθύνη, ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ, δικαιοσύνη, ανάπτυξη, απολογισμός και λογοδοσία στους δημότες και μόνο σ΄αυτούς.

Διαμορφώνουμε το πρόγραμμα και τις προτεραιότητες μας, ΑΦΟΥ ακούσουμε τους πολίτες. Όχι με την έπαρση του παντογνώστη αλλά με σεβασμό στο κάθε πρόβλημα μικρό ή μεγάλο του κάθε πολίτη.

Στόχος μας είναι να «συναντηθούμε» στην βάση λύσης των προβλημάτων και όχι μόνο στην διαπίστωση τους.

·         Προτεραιότητα για μας είναι ένας Δήμος που αφουγκράζεται, που νοιάζεται, που καινοτομεί προς όφελος του δημότη. Ένας Δήμος συμπαραστάτης και υποστηρικτής των προσπαθειών του.
·         Μέσα από την στήριξη της τοπικής οικονομίας, με ενεργά και δυναμικά νέα εγχειρήματα της κοινωνικής οικονομίας, θα συμβάλλουμε στην αντιμετώπιση της σύγχρονης μάστιγας της ανεργίας. Με  την  έμπρακτη και ουσιαστική υποστήριξη για τη δημιουργία μικρών και πρωτοπόρων επιχειρήσεων Κοινωνικής Οικονομίας που πριν απ΄ όλους θα στηρίζει ο ίδιος ο Δήμος.
·         Είναι αδιανόητο πως η πόλη μας δεν διεκδίκησε ποτέ και για αυτό δεν διαθέτει ούτε ένα χώρο Πρωτοβάθμιας Υγείας. Προτεραιότητα μας, να δημιουργηθούν άμεσα μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και να αξιοποιηθούν τα κλειστά ,από το 2013, δημοτικά ιατρεία, για να καλυφθούν οι ανάγκες των ανθρώπων που «ξεχάστηκαν». 
·         Θεωρούμε απολύτως απαραίτητη, την καθολική κάλυψη των κοινωνικών αναγκών στους τομείς του μαζικού αθλητισμού, του πολιτισμού, της πρόνοιας, της κοινωνικής προστασίας, της Δημόσιας υγείας. Η πόλη που ονειρευόμαστε στέκεται δίπλα στις ευάλωτες κοινωνικά ομάδες.
·         Η καθαριότητα μέσα από την οπτική των εναλλακτικών μορφών διαχείρισης απορριμμάτων, μέσα από ένα συνολικό  Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων, με σεβασμό στον άνθρωπο και στο περιβάλλον.
·         Εφαρμογή σχεδίου ανάπτυξης τοπικής συγκοινωνίας, με διασύνδεση όλων των Μέσων Μαζικής μεταφοράς και σεβασμό στον πεζό, στον ποδηλάτη, στα Α.Μ.Ε.Α, στις μητέρες
·         Προστασία και ανάδειξη των ελεύθερων χώρων πρασίνου
·         Ανάπλαση των  κοινοχρήστων χώρων, πεζοδρόμηση γύρω από τις κεντρικές  πλατείες
·         Να αγκαλιάσουμε τους απόμαχους της εργασίας, τους γονείς μας και να τους αντιμετωπίσουμε κατά πως τους αξίζει. Να τους δώσουμε κίνητρα για  ένταξη στην ζωή της  κοινωνίας μας.
·         Να χρησιμοποιήσουμε τα  φρέσκα μυαλά της νεολαίας μας, αντί να τους αντιμετωπίζουμε σαν περιθωριακούς. Να εμπιστευθούμε τις ιδέες τους, να ακούσουμε τις ανάγκες και τις προτάσεις τους. Αυτές που σήμερα  δεν ακούγονται γιατί κανείς δεν έχει διάθεση να τις υλοποιήσει
·         Υιοθέτηση και λειτουργία της ψηφιακής τεχνολογίας προς όφελος του πολίτη,  για μια  έξυπνη πόλη με ηλεκτρονικά πιστοποιητικά και αποστολή στο σπίτι για όσους δεν μπορούν να μετακινηθούν
·         Εξωστρέφεια και διαδημοτική συνεργασία.

 Εμείς, είμαστε εδώ. Μόνο μαζί σας θα καταφέρουμε να προσπαθήσουμε για μια άλλη πόλη.

Προχωράμε στην ίδρυση δημοτικής παράταξης, με το όνομα,

 Εμείς, η Πόλη μας,

ενεργοποιώντας τις κοινωνικές δυνάμεις που απαρτίζουν  τους πολιτιστικούς, τους κοινωνικούς και τους αθλητικούς φορείς της πόλης, αξιοποιώντας το ανθρώπινο κεφάλαιο της πόλης μας (καλλιτεχνικό, επιστημονικό, αθλητικό).

Να δώσουμε πίσω στον πολίτη τη φωνή του, μέσα από τις τακτικές συνελεύσεις στις γειτονιές, μέσα την ανάπτυξη των συμμετοχικών θεσμών και τη διενέργεια τοπικών δημοψηφισμάτων.

Η συμμετοχή των πολιτών αποτελεί τη μόνη σίγουρη και ασφαλή εγγύηση, πως όσοι τον αντιπροσωπεύουν δεν θα είναι έρμαια συμφερόντων ή παραγοντίσκων. Διότι θα έχουν την δύναμη να σταθούν απέναντι με την δύναμη που θα τους δώσουμε

Για να δημιουργήσουμε μια «Συμφωνία Τιμής και αξιοπρέπειας» με τους πολίτες, που θα εξασφαλίζει, την διαφάνεια, την συλλογικότητα, την ηθική στην λειτουργία μας.

Αυτή η συμφωνία δεν αντέχει κομματικά καπελώματα, μικροσυμφέροντα, ιδιοτέλεια και γνωριμίες κολλητών. Θα είμαστε κάθε μέρα υπό έλεγχο. Κάθε μέρα στο μικροσκόπιο της κριτικής. Δεν φοβόμαστε τον έλεγχο. Ελπίζουμε όλοι να βρεθούν στην σωστή πλευρά και να αποκατασταθεί η τόσο πληγωμένη  υπόθεση συμμετοχικότητας και δημοκρατίας.

Ας προσπαθήσουμε για τον τόπο μας με βασικό κεφάλαιο τους ίδιους τους ανθρώπους.

Χωρίς αυτούς, κανείς δε μπορεί να πετύχει.